Årssammanfattning.

Jahopp, och helt plötsligt är det mindre än en timme kvar av året. Nu borde jag väl egentligen göra någon liten slags årssammanfattning, verkar vara en grej att skriva en sån i om man bloggar. Tyvärr är mitt minne fruktansvärt dåligt, men tittar jag tillbaka i bloggen kan jag komma fram till följande:
 
Januari - sydde en himla massa, var sugen på att göra något spännande med håret och hade en influensa (lunginflammation?) som pågick i en mindre evighet. Hade uppåt 40 graders feber i 14 dagar och åkte fram och tillbaka till Närakuten, men de lyckades inte lista ut om det var virus eller bakterier = ingen antibiotika. Tillslut piggnade jag i alla fall till och kunde lägga fokus på skolan, som blivit lite bortprioriterad. 
 
Februari - fyllde 20 och hade ett fint födelsedagskalas med flickorna. Skrev ett argt inlägg på Alla hjärtans dag som jag som alltid firade ensam. Känns fantastiskt fint att jag förmodligen, för första gången, kommer få sällskap nästa år. Färgade dip dye och köpte en ny soffa. Annars blev det mycket kalas verkar det som. Stackars min lever. 
 
Mars - började månaden med en weekend i Hufvudstaden tillsammans med mami. Vi gick på musikal, åt god mat och köpte vårkläder. Roligare än så blev det inte verkar det som.
 
April - tog en tur till lilla ön över påsk och träffade vänner och familj. Fick (köpte) både klassjacka och nytt golv i rummet, nya grejer brukar göra mig lycklig och så även i det här fallet. Hade tenta som jag knappt pluggade till och bokade Barcelona-resan. Fick besök av Sissel och pappa i slutet av månaden. Firade även Valborg med en herrans massa fint folk! Allt utom slutet på Valborgs-kvällen var toppen. 
 
Maj - vaknade upp den första maj och var arg på mänskligheten (särskilt den manliga delen). Bestämde mig för att det inte skulle få påverka mig och åkte till stan och firade Amandas födelsedag. Åkte till Skara med klassen och besökte gårdar och ett slakteri. Blev vegan efter det... Hade dock rätt mycket problem med att få i mig bra mat men det löste sig tillslut. 
 
Juni - var i Barcelona tillsammans med fina brudar och spenderade knappt en vecka tillsammans med Amanda på ön. Vi målade tavlor, var på loppisar och lagade veganmat. Efter det begav jag mig hem till henne i Norrköping, och sedan åkte vi tillsammans till Peace&love. En fin månad förutom att jag hade någon konstig kombination av matförgiftning och feber runt midsommar. 
 
Juli - var hemma på ön och jobbade uppåt 200 timmar. Var väldigt rastlös och längtade tillbaka till Uppsala rätt så mycket. 
 
Augusti - jobbade mina sista pass och var sedan ledig i ett par veckor innan skolan började. Färgade ombre som jag inte riktigt blev helt nöjd med. Åkte tillbaka till Uppsala med tusen kilo packning och höga förväntningar inför hösten. Var ute och vimsade på stan sista helgen i månaden, och stod helt plötsligt och tittade in i ett par glada, blåa ögon som det senare visade sig att jag skulle få se betydligt mer av under hösten. 
 
September - var totalt kaos. Hjälpte till att hålla i nollningen för de nya amöborna, och hade otroligt kul men på tok för lite rutiner. 
 
Oktober - kaoset fortsatte och jag vandrade på kanten till att få magkatarrsutbrott. Gjorde egen sushi hemma hos Sissel&Filip, fick lunchbesök av pappa&anton och var i Stockholm med Amanda. Vi (Amanda och jag) hade även vår första mentorsträff med amöborna. En stor dag för oss! Tittade på "Torka aldrig tårar utan handskar" och grät floder. Var rätt träningspepp och joggade så mycket jag hann. 
 
November - ville köpa kläder istället för att plugga och var på Återbjudning utklädd till fettcell. Hade stortenta och såg Breaking Dawn pt. II på bio. Varvade fest (Preklin och teknologsläpp) med fjärilar i magen och var ute och åt vegansk mat på Kalmars nation. 
 
December - började månaden med sittningen Natt-O där det årliga skvallerkompendiet delades ut. Jag nämndes lite för många gånger för att det ska vara okej... Kvällen blev städad men ändå ganska kul. Dagen efter åt vi en gudomlig brunch på kåren och hade adventsmys hemma hos mig. Tolv personer och fyra hundar fick nätt och jämnt plats i mitt lilla studentrum. Tog en snabbvisit till Göteborg för att hälsa på släkten, det var mysigt men jag önskar att jag kunde ha stannat längre. Gick Luciatåg utklädd i rosa kroppsstrumpa och sjöng om biljardbord och ledsna djur. Åkte hem till ön igen och firade jul med familjen. Har det fint men saknar Uppsala och de där blåa ögonen som har kommit att betyda rätt mycket på sistonde. 
 
...och ja, nu är vi väl framme vid idag! Jag firar nyår tillsammans med mamma och två skotträdda hundar, previs som förra året. Det vore trevligt om raketerna kunde skjutas endast runt 12-slaget, men det verkar vara för mycket begärt... Jag vill i alla fall önska er ett gott nytt år! 2012 har varit fint, jag hoppas att 2013 blir minst lika bra!

Too close.

Här sitter jag och försöker vara duktig på att plugga. Dock är mina anteckningar totalt snurriga, jag undrar vad jag har gjort på föreläsningarna egentligen. Eller jag behöver inte undra, jag vet ju egentligen att jag läser bloggar och kollar Facebook 90% av tiden. Skoltrött - check. Vi läser just nu Livsmedelssäkerhet, och jag håller för tillfället på att titta igenom anteckningar om matförgiftningar. Alla bakterier ger i princip samma symptom så jag förstår inte hur jag ska lyckas hålla isär dem. Läste precis att bakterien Vibrio cholerae är associerad med att vattna vatten och att man smittas när man gör det. Var jag ens vaken när jag skrev det? Ibland blir jag bara så trött på mig själv alltså...

Sommartider.

Just nu är jag trött på vintern. Jag längtar till bara ben, glass, sol, tälthäng och varma nätter (även efter pussar i nacken och en varm famn trots att det inte bara hör sommaren till). Bjuder på massor av sommarbilder och går i ide fram till april.

Mirrors.

Hej hej hallå!
Tänkte bara kika in och säga att jag har det fint här hemma på Gotland. Mycket kakor, julklappar och umgänge med familj och vänner har det blivit. Igår var jag och fröken Gardell inne i stan och kikade på mellandagsrean. Förstår inte riktigt hur jag ska ta mig tillbaka med alla saker, kombinationen julklappar + mellandagsfynd har resulterat i en himla massa grejer. Det ska nog lösa sig på något vänster!
Nu ska mamma och jag ta en promenad med hundarna i regnet. Tjing!

Oldie.

Victoria och jag satt och tittade på gamla bilder igår på båten till Gotland. Den här är från -08, 16 och 17 år gamla var vi. Hur tusan såg vi ut egentligen?!

Svar på kommentar.

"Det märks otroligt tydligt att du inte har koll på vad du snackar om. Jag är själv uppväxt på en gård där djuren går på lösdrift och har ängar och åter ängar att beta på på sommaren. Att kalvarna tas ifrån kon vid födseln är det löjligaste jag hört, hur ska kalven då kunna överleva utan mjölk? Det är ingen som gör så som vill ha levande kreatur. 

Dessutom finns i Sverige ofantligt mycket bestämmelser hur lagårdarna ska se ut så som takhöjd, boxstorlek osv, osv. Vid slakt finns också otroligt mycket bestämmelser. Ledsen att de kör med skräckpropaganda på din utbildning men du kanske ska tänka till en stund extra innan du dömer hela Sveriges köttproduktion och slakt innan du mässar runt med din "jag-vill-rädda-världen"-vegananda och kanske göra ett besök på en bondgård och besöka verkligheten innan du uttalar dig om den! Att verkligheten inte säljer och att det är en dold verksamhet är ju fel eftersom t.ex. Arla kör med kampanjer att man kan besöka bondgårdar. Kanske du ska ta dig en titt på verkligheten innan du utbildar dig till veterinär? För om man ska tycka synd om djuren och tillskriva dem mänskliga känslor, då tror jag du är ute på helt fel bana."
 

Hej!

Det var fina ord om kor som går på gröna ängar. Härligt att era djur har det så! Dock är cirka 40 % av mjölkkorna i Sverige uppbundna och i vissa län är det enligt lag endast krav på att djuren ska gå på bete 2 månader om året. Detta betyder att vissa mjölkkor står uppbundna 10 månader per år. Det är även tillåtet (enligt lagen) att ta kalven från kon i princip direkt födseln, och i mjölkkobesättningar går det ofta till så (i köttbesättningar kan det vara annorlunda och jag antar att det är en sån ni har, men reklamen jag skriver om visar mjölkkor). Jag kan såklart inte säga hur det är på alla gårdar, men jag har besökt ett antal och ingen av gårdarna har haft ko och kalv tillsammans.

Visst finns det mått för hur stora boxar ska vara – men enligt lagen ska en gris på 100 kg ha en liggyta på bara 0,7 kvadratmeter. På den ytan ska grisen leva från att den är 10 veckor tills den är 6 månader gammal. Det finns inget som säger att slaktsvin ska ha utevistelse – det är alltså tillåtet att ha grisarna på denna yta dygnet runt i cirka 4 månader.

Min utbildning jobbar inte med skrämselpropaganda. Vi får en utbildning som förbereder oss för att möta verkligheten. Faktan vi tar del av är baserad på gällande lagstiftning och till viss del studiebesök på gårdar.

Slutligen vill jag gärna be dig motbevisa det konstaterade faktum att djur kan känna rädsla, ångest och stress på liknande sätt som vi människor gör. 

God jul!


Lite om kött.

Jag sitter just nu på en föreläsning om slakt och hjärtat blir bara tyngre och tyngre. Om alla (köttätare, jag antar att vegetarianer och veganer redan är ganska medvetna) bara visste hur djuren behandlas inom den svenska livsmedelsproduktionen. Generellt är djurproduktionen en väldigt dold verksamhet. Idag är det många människor som inte varit i en ladugård, och ännu mindre i ett svinstall. Det lilla man får se ser man genom reklamerna på TV, och istället för att visa verkligheten vaggar dem in en i någon slags falsk trygghet om att djuren har ett bra liv. I Arlas reklamer går korna på gröna ängar med kalvar yrt skuttande runt sig. I själva verket tas kalven ifrån kon nästan direkt efter födseln. Inga reklamer visar trånga boxar utan strö och smutsiga djur. Det kan ju ses som ganska självklart - verkligheten säljer inte.
 
Så istället för att vakna upp och förändra knatar man vidare med skygglapparna på, troendes på den falska bild som visas i reklamerna. Visst finns det bättre alternativ - men bra övervinns ofta av billigt. Och jag kan lova att de billiga alternativen i 99 % av fallen inte är de bästa. Så här runt jul kan jag tänka mig att köttkonsumtionen är som störst, och jag vill uppmana till att tänka en gång till innan man hugger in på julskinkan. Välj ett vegetariskt alternativ, och är kött det absolut viktigaste med julen så ät för guds skull svenskt. Det kanske kostar några kronor extra, men det är några väl spenderade kronor vill jag lova. 
 
(Om ni är sugna på att prova veganskt julbord så klicka här för recept!)

VVK lussar.

 

Göteborg.

Hej och hå! Jag befinner mig just nu i Göteborg för en blixtvisit (åker hem imorgonkväll). Det är festligt att vara här men något som är mindre festligt är att jag verkar ha dragit på mig någon slags matförgiftning/magsjuka. Mådde tokigt när jag vaknade och ett par timmar efter det men nu verkar det (peppar peppar) vara lite bättre. Hoppas på att vara helt frisk ikväll så jag kan träffa släkten lite innan jag ska åka hem igen. Åkte tåg hit igår och det var väl inte direkt det roligaste jag varit med om. Blev sammanlagt ca 1,5 h försenad, så farligt var det väl inte men det var kallt och jag var trött. En bra grej är i alla fall att jag kommer få ett värdebevis för pengarna jag köpte resan för eftersom vi var så sena. Alltså åkte jag gratis hit! Rätt schysst. Tanken var att jag skulle luncha med Lovisa idag men jag ställde in det. Nu ska jag kolla på julkalendern och försöka friskna till. 

Mmm, Bacån.

 



RSS 2.0