Pedigree dogs exposed.

Idag har vi skurit i (håll i er nu)... små lammungar. De små stackarna var antingen döfödda, eller så avled de strack efter födseln. Vi kollade på speciella stadier som finns i cirkulationen under embryonaltiden (blodkärl ut i navelsträngen, shuntar mellan förmaken i hjärtat och även en shunt mellan aorta och lungartären, då blodet under embryonaltiden inte behöver passera lungorna i lika stor utsträckning. Detta för att det inte syresätts där, utan syret förs till kroppen genom umbilikalvenerna i navelsträngen) och passade även på att repetera lite gammal anatomi som gömt sig bakom aminosyrorna och proteinsyntesen vi läste under BMB'n. Det var intressant!
Nu har jag suttit och kikat på en dokumentär om hunduppfödning som en föreläsare pratade om när vi läste genetik strax innan jul. Den är så hemskt! Jag förstår inte hur man kan avla på ett utseende som anses rätt för rasen när det medför massor av genetiska sjukdomar. Cavalier king charles spaniel till exempel, som ofta har en för stor hjärna i förhållande till skallbenet. Tillståndet är otroligt smärtsamt, och hundarna har så ont att dem ser helt galna ut. Ändå vinner hundar med sjukdomen skönhetstävlingar, trots att domarna vet att hunden är sjuk.
På filmen kan man även se en boxer med epilepsi, vilket om jag uppfattade det rätt är en vanlig sjukdom hos rasen. Hunden fick trots att den åt över tio tabletter om dagen ett anfall, när det bara låg och skrek och fick hållas fast av sin ägare.
På bilden här nedanför ses skallbenet hos en boxer för 100 år sedan (om jag minns rätt) och så skallbenet hos en boxer idag. Förändringen är framavlad, och leder bland annat till andningssvårigheter och ögonskador då hundarna slår i ögonen när de nosar på saker eftersom nosen är så platt.
Det gör ont i hjärtat att se alla hundar som får lida på grund av idiotiska hunduppfödare, men dokumentären är helt klart sevärd! Ni hittar den här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0